|
|
Het ontwerp van de Rotonde en het Schaftlokaal dateert uit 1939 en is van de hand van de landelijk bekende architecten Merkelbach en Karsten. Het complex maakte deel uit van het staalconstructiebedrijf De Vries Robbé.
Het gebouw was een toonbeeld van het Nieuwe Bouwen en architectonisch een teken van de tijd. Ook werd het technisch kunnen van De Vries Robbé getoond: een staalconstructie met stalen ramen, deuren en radiatoren en een betonnen dak, producten waar het bedrijf beroemd mee is geworden. Het assortiment omvat ook de producten van Betondak Arkel. Indertijd heeft het ontwerp veel aandacht getrokken in de wereld van de architectuur door de bijzondere constructie en vormgeving. Bij de opening op 11 juli 1941 sprak de president-directeur “van een zekere aarzeling, omdat de opzet een gewaagde indruk maakte”. Men was dat niet zo gewend. Bij de eerste presentatie van de plannen voor de verplaatsing bleek de oude faam te herleven; ook nu was er schroom in de opzet voor de verplaatsing te geloven. Maar ook deze tweede aarzeling werd overwonnen. De officiële naam van het complex werd de Rotonde, maar in de volksmond heeft het vele bijnamen gekend, zoals draaimolen, koektrommel en paddestoel.
In de loop van de tijd zijn in het gebouw vele prominenten ontvangen, waaronder zelfs op 27 mei 1951 koninklijk bezoek. Het Schaftlokaal heeft in de loop van de tijd diverse functies vervuld, variërend van schaftlokaal voor de arbeiders van de fabriek tot toonzaal en bedrijfsschool. Aanvankelijk leek het gebouw, dat op de MIP-lijst van het Monumenten Selectie Project was geplaatst, niet behouden te kunnen worden door de voorgenomen aanleg van de Lingebrug. Door inspanning van initiatiefnemer KINDUNOS Veiligheidskundig Adviesbureau bleek het gebouw te behouden door verplaatsing naar de andere zijde van de Linge, aan de kop van de voormalige insteekhaven van De Vries Robbé.
|